Enligt Yougov är det konservativa blocket med M, KD och SD större än resten

Jag har kollat in det senaste opinionsläget och funderat lite på möjliga scenarion.

Först lista alla senaste opinionsmätningar för att få en känsla för hur blocken verkar stå, och vilka partier som eventuellt kan åka ur. Sedan följer djupare analys ur medelvärden och en extra titt på Yougov och Sentio som jag misstänker ligger närmare sanningen, särskilt Sentio.

 • Enligt Demoskop Juli har alliansen 36,5% inklusive KD på 2.5% och L på 4.2%. Rödgröna har 39,2% med MP på 4.3%. SD har 21%
 • Enligt Sifo Juni har alliansen 38,7% inklusive KD på 2.4%. Rödgröna har 39,9% med MP på 4.0%. SD har 18.5%.
 • Enligt Novus Juni-2 har alliansen 36,9% med KD på 3,4% och L på 4,8% och rödgröna 38.2% med MP på 4,7%. SD har 22,4%.
 • Enligt Ipsos Juni har alliansen 38% med KD på 3% och L på 6% och rödgröna 38% med MP på 4%. SD har 20%.
 • Enligt Skop Juni har alliansen 38,9% med KD på 2,5% och L på 4,5% och rödgröna på 38,4% med MP på 4,5%. SD har 19%
 • Skippar SCB Maj.
 • Inizio Juni-2 har alliansen 39,7% med KD på 4,5% och L på 5.1% och rödgröna på 36,7% med MP på 3,9%.
 • Sedan kommer de två opinionsinstituten där SD har högre siffror, kanske för att mätmetoden undviker skämsfaktorn att ange röst på SD i telefonen.
  • Yougov Juni har alliansen 31.8% med KD på 3.1% och L på 4,3%. Rödgröna har 35,1% med MP på 3,8%. SD har 28,5%. Övriga kommer här upp i 4,5%.
  • Sentio Juni har alliansen 34,6% med KD på 3,3% och L på 7,0%. Rödgröna har 36,2% med MP på 4,8%. SD har 26,1%. Övriga har 3,1%.
 • Medelvärde Juni för alla institut (SCB inte med): Alliansen 37,01% med KD på 3,35% och L 5,24%. Rödgröna har 36,99% med MP på 4,29%. SD har 22,31%. Nästan jämt mellan blocken. L och MP ser ut att klara sig. Ser tufft ut för KD men stödröster kan hjälpa. Trender för partierna: S backar. MP stabilt. V ökar. M backar. L stabilt. KD stabilt. C har backat men bromsat in. SD ökar. Alliansen vs Rödgröna ser rätt stabilt ut över tid, och väldigt jämnt.
  • Period Regeringen Oppositionen Alliansen
   (M, L, KD, C)
   Rödgröna
   (S, MP, V)
   Blockskillnad
   (procentenheter)
   S MP V M L KD C SD
   Juni 2018 23,61 % 4,29 % 9,10 % 19,38 % 5,24 % 3,35 % 9,04 % 22,31 % 37,01 % 36,99 % 0,02

Baserat på de där siffrorna går det inte se trolig vinnare av alliansen eller rödgröna, det är jämnt skägg.

Alternativa valresultat och alternativa regeringsbildningar:

 • Alliansen större 1: Alliansregering med passivt stöd av SD. SD vågmästare om ingen DÖ-princip. Inte omöjligt att alliansen kan lova restriktiv migrationspolitik som gör att SD stödjer detta.
  • Variant: M-ledd regering för att C kverulerar med stöd av alliansen och passivt av SD. Finns möjliga scenarion med M + KD med stöd av C, L och SD här, men alliansen verkar ju vilja hålla ihop under dessa förhållanden, så inte så troligt kanske. Möjligt scenario om C inte vill vara med pga migrationspolitiken.
 • Alliansen större 2: S-ledd regering med aktivt stöd av SD. SD stödjer S-ledd regering istället. MP och V kanske kan tänka sig att stödja S-ledd regering som på något sätt gjort upp med SD.
 • Rödgröna större 1: S+MP med passivt stöd av V och passivt stöd av SD eller av DÖ-alliansen där rödgröna tillsammans är större än alliansen. SD vågmästare om ingen DÖ-princip. Alliansen har pratat om att rösta bort Stefan Löfven som statsminister där de tänker sig få stöd av SD. Men inte omöjligt att S och SD förhandlar lite på något sätt så att SD:s passiva stöd ger fortsatt S-ledd regering.
 • Rödgröna större 2: Detta är konservativa mot resten scenarion. Stefan får inte sitta kvar för alliansen och SD, men S och L hoppar över till S istället. M och KD vill inte befatta sig med detta.  Det blir rödgröna och överlöparna C och L mot konservativa blocket M, KD och SD. M, KD och SD har enligt Yougov: 17,3 + 3,1 + 28,5 = 48.9%. Resten har: 35,1 + 7,1 + 4,3% = 46,5%. Så enligt Yougov är det konservativa blocket större än resten. Enligt Sentio har konservativa blocket: 17,1  + 3,3  + 26,1 = 46.5 . Resten har: 36,2 + 7,0 + 7,2 = 50,4%. Det är inte helt självklart att det konservativa blocket är mindre än resten i den här typen av scenarion.
  • Variant: S ensamma i regering: Om resten är större än konservativa blocket. Kan få stöd enligt alternativ Rödgröna 2 med alla rödgröna och C och L. Men tror nog att det är troligare att C och L får sitta med i en sådan regering.
  • Variant: M-ledd regering med stöd av övriga konservativa KD och SD om konservativa blocket är större.
 • Rödgröna större 3: Alliansregering med aktivt SD-stöd. C och L sväljer stoltheten och accepterar stöd av SD trots att rödgröna är större än alliansen. Inte troligt då både C och L sagt att de inte ska göra så.
  • Variant: M ensamma i regering: Kan få stöd av allianspartners ibland och SD om migration ibland. Blir lättare för C och L att slippa ha aktivt stöd av SD. Det här är kanske något som SD kan tycka är bra. C och L är kanske inte jättesugna på detta. Det här är egentligen lite av en variant av Rödgröna större än 3, men där C och L inte riktigt svalt stoltheten av SD:s stöd då rödgröna är större än alliansen.
 • Skippar alla idéer om S+M. Tror inte det finns förutsättningar för det.
 • Medborgerlig samling då? De får min röst i kommunalvalet.

Sammanfattningsvis finns några olika scenarion som ger vettiga regeringar.

Det finns några olika scenarion som ger bra regeringar:

 1. M + KD med passivt/förhandlad stöd av SD. Alliansen verkar ju ha svårt att komma överens, särskilt kring den viktiga blockpolitiken. Därför tror jag en konservativ regering är bättre. Detta kräver att den konservativa sidan blir större än resten, som i senaste Yougov.
 2. Alliansregering med passivt/förhandlat stöd av SD. Om C och L kan skärpa sig lite så får de vara med. Detta kräver att alliansen blir större än rödgröna eftersom C och L inte vill ha aktivt stöd av SD som förutsätts om rödgröna blir större.
 3. M-ledd regering som söker stöd hos KD, C, L och SD för att driva igenom politik. Lite som en variant av alliansregering med aktivt SD-stöd. Detta är ett gångbart alternativ om rödgröna blocket blir större. C och L har inte verkat alltför sugna på en sådan variant, och kanske löper över till den socialistiska sidan i ett sådant scenario. Men detta är det alternativ som C och L måste väga mot att själva sätta sig i en vänster-mittenregering om rödgröna blir större, och då den konservativa sidan inte blir större än resten.


En observation är att KD är nyckeln för varje borgerlig eller konservativ regering, utom i den obskyra situationen att både KD och MP eller L åker ut då den konservativa sidan M + SD ändå blir störst enligt senaste Yougov.

Mest troligt blir det antingen en alliansregering eller en regering med S+C+L eller möjligen (och förhoppningsvis) en konservativ regering med M+KD. Andra varianter har låg sannolikhet tycker jag.

Uppdatering: Ny mätning från Sentio Juli bekräftar scenariot från Yougov med ett konservativt block M, KD med stöd av SD som når egen majoritet.

M: 18,1 (17,1)
L: 5,8 (7,0)
C: 7,1 (7,2)
KD: 4,0 (3,3)
S: 21,2 (21,7)
V: 10,8 (9,7)
MP 3,8 (4,8)
SD: 25,6 (26,1)

Konservativa (M+KD+SD): 47.7
Resten Utan MP: 44.9
Resten med MP (3.8): 48.7

Detta öppnar alltså för en M+KD regering med stöd av SD efter valet i höst.

Sentio Juli

Bomben i Sentio: M, KD och SD kan bilda egen majoritet
KD klarar precis riksdagsspärren i juli månads Sentio-mätning, samtidigt som SD är fortsatt Sveriges största parti. Därmed samlar SD, M och KD tillräckligt stöd för en majoritetsregering”

https://nyheteridag.se/plus/bomben-i-sentio-m-kd-och-sd-kan-bilda-egen-majoritet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s