Rapporterar SVT verkligen konsekvensneutralt om den ökande antisemitismen?

SVT om antisemitismen i Frankrike
SVT framställer vågen av antisemitism i Frankrike som främst orsakad av högerextrema


SVT hade två artiklar igår om den ökande antisemitismen, den
första om juden Ilan som torterades, den andra om Rebecca vars pappa undkom förintelsen. Bägge artiklarna berättar tidigt att antisemitismen ökar, och nämner sedan snabbt ord som förintelsen/hakkors, och diskuterar högerextrem antisemitism. Bägge artiklarna tar upp en undersökning som gjorts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) vilken bland annat visar att antisemitismen ökar kraftigt i västeuropeiska länder som Frankrike, Tyskland och Sverige.

Längre ner i artiklarna finns ett identiskt avsnitt om att antisemitism finns både till höger och vänster, och även på sistone uppmärksammats i fattiga förorter med många invandrare från Nordafrika och Mellanöstern. I sociala media uppmärksammades att detta textavsnitt i åtminstone en av artiklarna lades till först efter kritiken mot SVTs artiklar börjat komma in.

Bägge artiklarna inleder alltså med högerextremism, och nämner sedan bara i förbifarten att det även finns problem med antisemitism bland vissa invandrargrupper. Men denna rapportering från SVT speglar inte de proportioner av antisemitism som återfinns i den undersökning som SVT refererar.

I Frankrike är det enligt undersökningen 33% av kränkningarna som utförts av någon med muslimska extremistiska värderingar, men “bara” 7% som har utförts av någon med högerextrema värderingar. Motsvarande siffra för någon med vänsterextrema värderingar är 21%. Även i Tyskland och Sverige, som också nämns i artiklarna, så är det överlägset störst andel av kränkningar som begås av någon med muslimska extremistiska värderingar. Detta mönster återkommer dock inte i Östeuropa, där högerextremistiska kränkningar av judar är vanligast.

Östeuropeiska länder som Ungern har mest högerextremistisk antisemitism och västeuropeiska länder har mest islamistisk antisemitism. Är det då inte rimligt att SVT bara nämner högerextremismen först och nämner de andra formerna av antisemitism sedan? Nej det är inte rimligt, för det framkommer i undersökningen att det numera är en större andel judar som ser antisemitism som ett stort problem i Frankrike, Tyskland och Sverige än i Ungern. Dessutom så framgår det att antisemitismen minskar i Ungern men ökar i flera av de västeuropeiska länderna.

 

Det som SVT borde ha rapporterat är att det sker en alarmerande ökning av antisemitism i Västeuropa, och att det enligt den största undersökningen som gjorts är överlägset flest kränkningar utförda av människor med muslimska extremistiska värderingar i de västeuropeiska länder man rapporterar om.


Den fråga SVT borde ställt är om vi kommer att kunna stoppa ökningen av antisemitism i Västeuropa om vi inte också begränsar migrationen från områden där antisemitiska åsikter är vanliga.

En reaktion till “Rapporterar SVT verkligen konsekvensneutralt om den ökande antisemitismen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s