Nej, Stefan Löfvén har fortfarande inte fattat allvaret

Det blev stor uppmärksamhet när Stefan Löfvén plötsligt tvärvände om kopplingen mellan migration och brottslighet. Från att ha förnekat sådana samband, och påstått att det skulle blivit samma resultat med infödda svenskar i våra utanförskapsområden, så var det nu plötsligt “glasklart” att det fanns en koppling mellan migration och den växande kriminaliteten.

Skönt tänkte nog många, nu har statsministern fattat och då kommer han också att kunna göra något åt gängkriminaliteten, dvs genom att strama åt migrationen och införa hårdare kriminalpolitik. Men den som fick den uppfattningen kan knappast ha lyssnat noga på hela intervjun med Stefan Löfven i Aktuellt 9 september. 

Statsministern redovisar där många åtgärder han menar sig ha genomfört för att stävja gängvåldet. Ett program med 34 punkter tas upp, och sedan nämner han flera orter där han menar att det går åt rätt håll; Malmö, Uppsala och Södertälje. Anders Holmberg på Aktuellt påpekar att bara 2 punkter av dessa 34 faktiskt genomförts och att resten är på utredning. Holmberg redovisar att det på riksnivå inte alls går åt rätt håll, och att gängkriminaliteten ökar i Stockholm. Man får då nästan intrycket att statsministern motvilligt går med på att gängkriminaliteten nu faktiskt ökar i Stockholm efter att tidigare ha minskat, vilket han påpekar, och att vi faktiskt har ett problem med gängkriminalitet nationellt som fortsatt måste hanteras. 

Statsministern verkar också oförstående inför kraven på avgång, vilket oppositionen framfört och då kopplat till gängkriminaliteten, och ser inte i detta avseende något misslyckande utan mer att oppositionen självklart vill avsätta honom av allmänna skäl. Ingen förklaring gavs till varför statsministern så sent som förra veckan förnekat samband mellan migration och brottslighet, och nu plötsligt tvärvänt. Statsministern säger sig inte ha uppfattat att Miljöpartiet hotat med att spräcka regeringen om migrationen stramas åt på ett sätt de inte önskar, detta trots att Holmberg just redovisat att Isabella Lövin sagt det i Agenda.

Statsministern är inte ensam i regeringen om att ta märkligt lätt på gängkriminaliteten. Samma dag som 12-åriga Adriana sköts till döds vid en uppgörelse mellan kriminella gäng i Botkyrka så spred justitieminister Morgan Johansson vidare en artikel om minskande skottlossningar i Malmö. Morgan Johansson har återkommande twittrat om minskande skjutningar och brottslighet i Malmö, till exempel i maj 2018 skriver han att skjutningarna i Malmö hittills i år minskat med ⅔, och i maj 2019 att antalet anmälda brott minskar kraftigt i Malmö. 

Det är inte lögnaktigt att informera när gängkonflikter minskar på någon ort, men twittrandet ingår i ett mönster av förnekelse av det allvarliga läge som Sverige står inför. Jämför med Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, NOA, som säger att de ringat in 3000 personer som är kopplade till kriminella nätverk i Sverige, där det allvarligaste hotet kommer från släktbaserade kriminella nätverk. Hon menar att det ur ett systemhotande perspektiv är mycket, mycket allvarligt. Att dessa kriminella nätverk hotar demokratin i landet. Jämför också med rikspolisen som går ut och larmar om att våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig. Man varnar för att det den senaste tiden skett grova våldsdåd med kopplingar till kriminella nätverk där flera personer mördats och andra skadats svårt, och menar att samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen.


Det statsministern och justitieministern gör, när de återkommande plockar ut enskilda orter där gängkriminaliteten går ner, är att försöka ge intrycket av att vi har kontroll på gängkriminaliteten, vilket är oansvarigt givet situationen. Det visar att de inte alls har tagit intryck av återkommande larm från polisen om en systemhotande våldsutveckling i landet. Regeringen visar gång på gång att de inte tar utvecklingen på det allvar som situationen kräver. Låt er alltså inte vilseföras, den här regeringen kommer inte att stävja gängkriminaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s