Den relativa brottsligheten jämfört med våra grannländer ökar

Som jag visat i mina tidigare inlägg är det ganska svårt att jämföra våldet i Sverige nu med våldet från tidigare decennier. Jag har tagit upp hur snabbare och bättre vård gör att dödligt våld efter 90-talet påverkats av introduktionen av mobiltelefonen, och hur sjukhusdata efter 2007 påverkats av ändrade vårdrutiner.

Andra trender i samhället som gör det svårt att jämföra våldet i samhället historiskt är mer skärmtid och mer tid i sociala media som gör att folk är mindre ute och rör sig i samhället, samt ökade åtgärder för ökad trygghet som larm och liknande. Att vi går ut mindre ofta betyder ju inte att utevistelsen blivit mindre farlig när vi väl är ute på krogen.

Då är det lättare att jämföra utvecklingen med våra grannländer och andra jämförbara länder i Västeuropa. Många av de trender som berör Sverige berör också våra grannländer och andra länder i Västeuropa. Inte bara Sverige utan hela västvärlden har påverkats av inträdet av mobiltelefon och sociala media. Därför är det relevant att jämföra med våra grannländer för att bedöma utvecklingen av brottsligheten i Sverige.

I grannlandet Norge har man börjat tala om ”det svenska tillståndet”. Det syftar på utvecklingen av de svenska utanförskapsområdena som skrämmer våra grannländer. Sverige har områden där arbetslösheten är hög, få röstar i politiska val, och många elever går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Vissa av dessa områden klassas av polisen som särskilt utsatta områden. Dessa områden kännetecknas av en motvilja till att samarbeta med myndigheter. Stenkastning mot polis, brandkår och ambulans är inte ovanligt i dessa områden. Anlagda bilbränder har blivit en vanlig företeelse i utsatta områden. Nedan visas en graf över utvecklingen av anlagd fordonsbrand per invånare i Sverige, Norge och Finland.

Anlagda bilbränder vs Norden
Figur 3 jämför situationen i Sverige (svart) med Finland (blå) och Norge (röd) från år 1 998. Graf: Tino Sanandaji

Grafen visar anlagd fordonsbrand från respektive lands räddningstjänst per hundra tusen invånare. Norge har
hitintills varit relativt förskonat från massantändningar. Sverige och Finland låg till början av 2000-talet
nära varandra, men sedan dess har anlagd fordonsbrand sjunkit något i Finland medan fenomenet ökat
kraftigt i Sverige.

I Sverige har vi en annan utveckling än våra grannländer för antal anlagda fordonsbränder. Bilbränder är ett av de kännetecken vi har för våra oroliga utanförskapsområden. Sverige har dessa kännetecken i mycket större omfattning än våra grannländer.

Även det grövsta våldet utvecklas olika i Sverige jämfört med våra grannländer. Det dödliga våldet har gått ner i de flesta västländer, i många av dessa har det dödliga våldet halverats sedan 1990. Orsaken till det kan vara alltifrån snabbare vård (pga tex att mobiltelefonen var mans egendom) , skärmtid och tid i social media har ökat vilket lett till en minskning av utevistelse och tid på krogen, larm och andra säkerhetsinstallationer har ökat, acceptansen för våld har gått ner hos medelklassen. Därmed inte sagt att potentialen för våld gått ner. Den tid vi är ute på krogen kan vi vara minst lika utsatta för våld som tidigare, men helhetsresultatet är att färre dör av våld i västvärlden.

Finland har sedan 250 år haft dubbelt så högt dödligt våld som Sverige.

Finland högre mordfrekvens sen 1750

Men Finlands dödliga våld har precis som för andra västländer minskat kraftigt sedan 1990. Och om trenden fortsätter kommer Finland snart ha mindre dödligt våld än Sverige:

Dödligt våld jämfört med Finland

Om trenden fortsätter kommer Finland snart ha mindre dödligt våld än Sverige för första gången på minst 250 år. Graf: Tino Sanandaji

Sverige har tidigare haft lägre dödligt våld än snittet för övriga nordiska grannländer. Men nu har Sverige högre dödligt våld än snittet hos de övriga nordiska grannländerna:

Dödligt våld vs Norden -graf

Utvecklingen av dödligt våld i Sverige jämfört med snittet för övriga länder i Norden.

Sverige har tidigare haft lägre dödligt våld än snittet i Västeuropa och EU. Men nu har Sverige högre dödligt våld än snittet i Västeuropa och högre än snittet i EU:

Dödligt våld jämfört med Europa

Utvecklingen av dödligt våld i Sverige vs utvecklingen i EU och EU15. Graf: Tino Sanandaji.

Sverige har också en ovanlig utveckling av användning av granater. Nästan inget land i världen har i fredstid haft lika många sprängningar med handgranater som Sverige haft sista åren:

Den ena studien som forskarna har släppt handlar om granatattacker.

– Där kommer Sverige upp i samma siffror som Mexiko. Ett land där det är väldigt mycket våld, säger Manne Gerell och fortsätter:

– Det är uppseendeväckande med tanke på att att de har en närmast krigsliknande situation med narkotika som vi inte vill jämföra oss med i Sverige…

Joakim Sturup – en av forskarna bakom studien som rör skjutningar – säger till P4 Malmöhus att Sverige är jämförbart med södra Italien när det kommer till dödsskjutningar.

– När vi talar med poliser och forskarkolleger utomlands är det svårt att hitta en motsvarighet i andra länder, säger han.

Citatet är från Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/valdet-i-sverige-omfattande-jamfors-nu-med-mexiko/

Utvecklingen av gängkriminaliteten i Sverige sticker ut jämfört med andra länder i Europa.

I början på 1990-talet dödades i snitt omkring fyra människor varje år av ”gängskjutningar”. Förra och förrförra året låg antalet sådana mord på omkring 30. Och Mikael Rying menar att ökningen av dödsskjutningar i kriminella miljöer är oväntad.

Citat av Mikael Rying vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortsatt-manga-fall-av-dodligt-vald-1

2017 sköts 43 personer ihjäl i Sverige. Det här är en markant ökning sedan 2006, då 8 personer dödades.

Säger polisen om antalet dödsskjutningar 2017: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/siffrorna-visar-kraftig-okning-av-dodsskjutningar

Till och med Jerzy Sarnecki, som ofta tonat ner oron för brottsutvecklingen i Sverige, verkar väldigt oroad över utvecklingen av gängkriminalitet i Sverige.

”Läget är jävligt allvarligt.”

Orden är Jerzy Sarneckis, och han syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.

– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning

Sarnecki intervjuad av Forskning och framsteg: https://fof.se/tidning/2018/2/artikel/laget-ar-javligt-allvarligt

Min slutsats är att utvecklingen av brottsligheten utvecklas sämre i Sverige jämfört med västländer i allmänhet, och våra nordiska grannländer i synnerhet. Särskilt oroande är gängkriminaliteten som gör att brottsutvecklingen i Sverige sticker ut jämfört med andra länder i EU.

4 reaktioner till “Den relativa brottsligheten jämfört med våra grannländer ökar

    1. Dessvärre är jag inte själv i kontroll över datan, så jag kan inte generera en ny bild. Men det framgår ju av rubriken att den vertikala axeln är anlagda fordonsbränder per 100k invånare, och att den horisontella axeln är årtal.

      Gilla

  1. ”Figur 3 jämför situationen i Sverige (svart) med Finland (blå) och Norge (röd) från år 1998. Grafen
    visar anlagd fordonsbrand från respektive lands räddningstjänst per hundra tusen invånare. Norge har
    hitintills varit relativt förskonat från massantändningar. Sverige och Finland låg till början av 2000-talet
    nära varandra, men sedan dess har anlagd fordonsbrand sjunkit något i Finland medan fenomenet ökat
    kraftigt i Sverige. Data för Danmark finns endast för senare år och möjliggör inte en jämförelse över tid,
    men Danmark har också betydande problem med anlagda bilbränder i invandratäta områden i samband
    med social oro. År 2014 låg anlagd fordonsbrand på 9,1 per hundra tusen invånare – det vill säga under
    Sverige men betydligt över nivån i Norge och Finland.”

    Jag ska uppdatera inlägget.

    Gilla

Lämna en kommentar