SVT försöker framställa äldre svenskar som rasister

SVT Aktuellt försöker framställa äldre svenskar som rasister trots att de bara har önskemål om vårdare med svensk bakgrund för att de är oroliga över kommunikationsproblem kring medicineringen när vårdpersonal pratar dålig svenska.

Välja bort mörkhyad
En del äldre svenskar är oroliga för medicineringen och önskar vårdare med svensk bakgrund, detta framställer SVT som rasism.

Ur SVT Aktuellt 2018-07-02:

”Ska äldre människor ha rätt att välja bort en mörkhyad vårdare i hemtjänsten?
– Nej anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som idag slår fast att kommuner och vårdföretag som går med på sådana krav gör sig skyldiga till diskriminering.”

Bakgrunden till SVTs reportage är att Diskrimineringsombudsmannen DO gjort tillsyn över kommuners arbetsgivarroll när vårdtagare vill välja bort personal för att de har utländsk bakgrund. DO fick in uppgifter om att vårdtagare inom den kommunala hemtjänsten kunde välja bort personal med utländsk bakgrund. Uppgifterna kom in genom anmälningar och rapportering i media om kommuner i Västernorrland.

http://www.do.se/lag-och-ratt/stallningstaganden/kommuners-arbetsgivarroll-nar-vardtagare-vill-valja-bort-personal-for-att-de-har-utlandsk-bakgrund/

DO har enbart utrett uppgifter om att äldre svenskar haft önskemål om att slippa vårdare med utländsk bakgrund. Jag har i materialet från DO inte hittat någonting som tyder på att äldre svenskar är rasister som skyr mörk hudfärg.

Sanna Rayman har nyligen skrivit om en rapport från IVO som ger en helt annan bild. IVO rapporterar om att personal – trots genomgången språkutbildning – kan ha ”svårt att uppfatta önskemål från den enskilde, ta instruktioner från eller förmedla viktig information till annan personal (…) Detta kan i sin tur leda till att den enskilde får omsorgen och vården utförd på ett felaktigt sätt eller inte alls, och att det därmed uppstår missförhållanden eller inträffar vårdskador.”

Rayman beskriver hur kommunerna låter äldreomsorgen fungera som integrationsmotor för att få nyanlända i arbete, en strategi med risker: ”fackligt organiserad personal vittnar om att arbetsgivare i allt högre grad ignorerar språkkrav, vilket skapar potentiellt farliga situationer. Larm som ingen åker på, felmedicinering, oförmåga att dokumentera, skriva avvikelserapporter och göra beställningar eller ärenden”

Äldre drabbas alltså av kommunernas arbete för att snabbt få ut nyanlända i arbete, vissa känner oro över brister i kommunikationen, bland annat om medicineringen, och framför därför önskemål om att inte behöva ha vårdare med utländsk bakgrund. Denna situation hanterar DO okänsligt som önskemål om att slippa personal med utländsk bakgrund utan att utreda vad dessa önskemål bottnar i. Och SVT går ännu längre och utmålar helt utan grund äldre svenskar som rasister som skyr mörkhyade.

I min tråd på Twitter om detta så har det strömmat in många vittnesmål om vad de äldres rädsla bottnar i. Någon skriver ”Kan tillägga att jag själv har utländsk bakgrund och trots det blivit bra bemött från gamla som haft rykten om sig att vara ”rasister” när det sedan framkommit att det enda som de haft problem med här varit att de inte kunnat göra sig förstådda.”.

En annan skriver ”oxå jobbat inom hemvården. Gamla som bett en att den och den som ej kan språk etc inte ska komma för de är rädda. Få livsviktig medicin etc av någon du ej kan kommunicera med. Så självklart och normalt”.

En tredje skriver ”Har själv arbetat i hemtjänst och min uppfattning är att det är kommunikationssvårigheter man oftast är orolig för, framförallt om hemtjänsten ansvarar för medicinering.”.

En fjärde skriver: ”Jag har jobbat i hemtjänsten och oftast så är det det sociala de gamla behöver. Att få prata av sig och dela med sig. Och det är roligt att höra de prata gamla minnen. Att man tar sig lite tid är minst lika viktigt som de basala behoven.”

Det är alltså denna komplexa situation som SVT förenklar till att äldre svenskar är rasister som vill undvika människor med mörk hudfärg. Bedrövligt SVT.

7 reaktioner till “SVT försöker framställa äldre svenskar som rasister

 1. Herregud, måtte dessa ignoranta tokar bli gamla och utsatta….Själv närmar jag mig de sjuttio.Än så länge både äter och skiter jag alldeles själv. När den dagen kommer att jag behöver hjälp, så är det just hjälp jag ska ha. Jag är ingen jävla integrationskoordinator. Kan människan som hanterar mina mediciner inte godtagbar svenska, så får de helt enkelt skicka med en tolk. Hur svårt kan det vara?

  Gillad av 1 person

 2. Hej.

  Invandrare behöver inte, med stöd av domstolars och myndigheters praxis, hälsa på svenskar på svenskars vis. De har rätt att välja bort detta enligt svenska myndigheter.

  Svenskar har inte rätt att välja bort detta.

  Vem är rasisten i sammanhanget?

  Ett annat skäl att ge sig på svenskar över sextio är att är man så pass gammal så minns man Sverige före invasionen, och det är farligt för det mångkulturella narrativet. Om de äldre på allvar börjar protestera och berätta för de yngre om hur mycket Sverige förstörts av invandring och invandrare, och att de yngres framtid stulits från dem av invandrare och invandringspolitiker – vad händer då?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 3. Min mammaär nu inte i livet längre sedan drygt en månad tillbaka. Därhon vårdades jobbade flera så kallade nysvenskar och de var mkt trevliga ich hjälpsamma.
  Men jag ringde några gånger då någon av dessa svarade i h jag hörde ej vad de sa, då funderar ju jag på om gamla dementa kan uppfatta vad de säger och om de känner sig trygga. Jag tror inte det, de låter det passera och hoppas på att bli förstådda av någon annan. Jag blir lite ledsen av tanken att mäniskor som inte är med måste brottas med problemet att inte bli förstådd. Hör inte jag vad de säger hur ska då en kvinna ned demens som jag har svårt att orata med kunna förstå och känna sig trygg med.

  Gilla

 4. Alltså, vad är problemet!?!
  Klart att ”man” sju kunna svenska språket! Det är ju inte bara att kunna tala svenska. Det handla om att kunna utse nyanserna i kommunikationen. Det är lättare om ”man” har svenska som bakgrund, o eller iaf gedigen erfarenhet av svenska språket.
  Hur är det annars möjligt att uppfatta brukares/patienters behov o vece versa!?!
  Att all personal inom sjuk- o äldreomsorg behärskar svenska språket o dess nyanser är ju livsviktiga kunskaper. Sen beror det oxå ju på hur personal, med kunskap om svenska, är empatiska i sitt förhållande till vårdtagaren. Det kan ju också bli förödande om hen inte är lyhörd!
  Det är min mening o den står jag för! O inte att förglömma kärleken till alla patienter/brukare…
  /Marina ❤

  Gilla

 5. Jag är adopterad och således mörkhårig och brunögd. Kom till Sverige som två månaders bebis. När jag pluggade till sjuksyrra jobbade jag extra inom äldrevården och OJ vad mycket rasistiska och fula ord jag fått höra. Enbart pga mitt utseende. Så kom inte och påstå att rasism inte existerar och att man inte diskrimineras pga sitt utseende.
  Kan även tillägga att de utlandsfödda kollegor jag hade var överlag bra mycket mer genuina och empatiska med de äldre. I många kulturer är det en självklarhet och en ära att ta hand om de äldre, medan många svenskar ser det som ert tillfälligt jobb och något de egentligen är för fina för. (Ja jag har själv hört flera säga det, inget jag hittat på själv).

  Gilla

 6. ””Ska äldre människor ha rätt att välja bort en mörkhyad vårdare i hemtjänsten?
  – Nej anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som idag slår fast att kommuner och vårdföretag som går med på sådana krav gör sig skyldiga till diskriminering.””
  vart har begreppet ”Kunden har alltid rätt” försvunnet….
  .
  som pensionär får du bara äta på Max och bBurger King inte Sibylla t.ex……

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s