Gruppvåldtäkter ökar i Sverige, och denna ökning är kopplad till migrationen

Som jag skrev i min bloggpost från den 2 Maj så ökar gruppvåldtäkterna enligt den senaste djupstudien som BRÅ gjort över våldtäkter. Se bloggposten: https://faktafabriken.com/2018/05/02/okar-valdtakterna/

Enligt BRÅ så ökade både gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter i antal under perioden 1995-2006. Gruppvåldtäkter ökade mest, med hela 377% under perioden. I mitt tidigare blogginlägg som refereras ovan så räknade jag fram att även de grövsta gruppvåldtäkterna, nämligen de som skett som överfall, ökat under perioden från 38 till 99 fall. Dvs de grövsta gruppvåldtäkterna hade mer än fördubblats under perioden. Att den grövsta typen av ett slags brott ökar är en stark indikation på att liknande brott, men mindre grova, också ökar. Det är alltså väldigt sannolikt att gruppvåldtäkter hade en faktisk och kraftigt ökning under perioden 1995-2006 som alltså är den sista perioden för vilken våldtäkt studerats i detalj.

Förändring av våldtäkter

Överfallsvåldtäkter har de ökat i antal, men minskat som andel. Det tyder på att andra våldtäkter ökat mer pga attitydförändringar m.m, men att där finns en faktiskt ökning i botten.

I det tidigare blogginlägget diskuterades inte vad som kunde tänkas vara orsaken till ökade gruppvåldtäkter. På sista tiden har tidningar gjort två reportage kring gruppvåldtäkter som pekar mot att en väldigt hög andel av gärningsmännen som begår gruppvåldtäkt har utländsk bakgrund.

Expressen granskade 32 gruppvåldtäktsfall som nått till en dom som meddelats perioden 2016-2017. Det var alla våldtäkter med flera gärningsmän inblandade där män var tilltalade under perioden.

Så här skrev Expressen om männen som dömts i gruppvåldtäkter under perioden:

• De dömda gärningsmännen var i genomsnitt 21 år gamla. 13 hade inte fyllt 18 vid tidpunkten för våldtäkten.
• 14 av 43, eller 32 procent, hade tidigare dömts för brott i Sverige vid tidpunkten för våldtäkten.
• 32 av de 43 dömda männen är utrikes födda. 10 är födda i Sverige med en eller båda föräldrarna utrikes födda. 1 är född i Sverige med båda föräldrar också födda i Sverige.

Se Expressens granskning: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/qs/de-ar-mannen-som-valdtar-tillsammans/

Det var alltså bara 1 av 43 av dessa män som var född i Sverige med båda föräldrar också födda i Sverige. Den typiska gärningsmannaprofilen i dessa fall är unga män med utländsk bakgrund.

Idag (2018-05-07) har också Aftonbladet publicerat en granskning om gruppvåldtäkter.

De 112 gruppvåldtäktsdömdas bakgrund 2012-2017

Vanligaste medborgarskap är: Sverige (41), Afghanistan (25), Irak (9) och Somalia (7).

Födda i Sverige: 27 (varav 13 med svenskfödda föräldrar och 14 med minst en utrikes född förälder)

Utrikes födda: 85 (varav 45 folkbokförda i Sverige, 34 asylsökande och sex folkbokförda i annat EU-land)

Bland de utrikes födda är 82 av 85 födda i ett utomeuropeiskt land.

Av de 34 asylsökande var 27 ensamkommande barn.

Därutöver framkommer att ”Sju av tio förövare var mellan 15 och 20 år”. Så återigen framträder bilden av att den typiska gärningsmannen är en ung man med utländsk bakgrund. Det var alltså 85 utrikes födda och ytterligare 14 med minst en utrikes född förälder. Totalt var det alltså 99/112 som hade utländsk bakgrund bland gärningsmännen som dömts för gruppvåldtäkt under perioden. Så många som 82 av 85 av de utrikes födda hade bakgrund i ett utomeuropeiskt land.

Aftonbladet redovisar också att antalet domar mer än fördubblats på fyra år, vilket styrker indikationerna på att gruppvåldtäkt är ett brott som ökar över tid i Sverige.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLKwKR/unik-granskning-112-pojkar-och-man-domda-for-gruppvaldtakt

Jag drar slutsatsen att det finns starka indikationer på att gruppvåldtäkter ökar över tid i Sverige, och att denna ökning är kopplad till migrationen, framförallt till migrationen från länder utanför Europa.

Uppdatering: Se även Uppdrag Granskning om alla våldtäktsdomar senaste 5 åren.

”58 procent av de som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren är födda utomlands”

”Nästan 40 procent är födda i Mellanöstern eller Afrika”

Tittar man bara på försök till och fullbordade överfallsvåldtäkter – där offer och gärningsman inte känner varandra – är siffran ännu högre. Drygt åtta av tio dömda gärningsmän är födda i ett annat land. 40 procent av dessa har varit i Sverige ett år eller mindre.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s