Nej Morgan Johansson, gängvåldet har inte orsakats av ökade inkomstskillnader

Morgan Johansson och Peter Hultqvist gjorde idag ett ohederligt utspel om att Moderaternas och Sverigedemokraternas politik skulle leda till ”sociala klyftor, splittring och otrygghet” som i sin tur skulle föda gängvåld.

Expressen:

”Moderaternas och Sverigedemokraternas politik leder till växande sociala klyftor, splittring och otrygghet. Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ, skriver Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S).”

https://www.expressen.se/debatt/sa-foder-m-och-sd-gangkriminaliteten/

Men relativa inkomstskillnader i Sverige förklarar inte brottslighetens utveckling i Sverige. Sverige hade betydligt lägre brottslighet på 50-talet än 80-talet trots att inkomstskillnaderna var högre på 50-talet (se bifogat diagram som har källa Piketty and Saez databas). Det är väldigt osannolikt att socioekonomi skulle vara den viktigaste faktorn som Johansson och Hultqvist vill göra gällande.

img_20180712_1215144175458609351479427.jpg
Historiska inkomstskillnader enligt Piketty och Saez. Läs mera om måttet på relativa inkomstskillnader här: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wage_share

Gängvåldet beror på andra faktorer. En viktig sådan faktor är uppenbart den stora migrationen som Sverige haft tidigare årtionden som skapat stora utanförskapsområden som har drivit på utvecklingen av kriminella gäng.

DN undersökte gärningsmän för mord och mordförsök med skjutvapen: ”Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder”

.

Och vidare: ”En övervägande majoritet, cirka 80 procent, har i stället rötter i de områden i Mellanöstern respektive norra Afrika varifrån de stora grupperna av nyanlända kommit de senaste tjugo åren. Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea är särskilt vanligt förekommande.

Även Expressen har gjort en liknande kartläggning:

”Expressens kartläggning av de kriminella nätverken visar att 82 procent har utländsk bakgrund och 57 procent bor i utsatta områden.”

Och vidare:

”40,6 procent av personerna är utrikes födda, medan 82,2 procent har två föräldrar som är utrikesfödda. Om man räknar dem med minst en utrikesfödd förälder är siffran 94,5 procent.”

Även forskning kring kriminella gatugäng visar på hög andel gängmedlemmar med utländsk bakgrund: ”Hela 76 procent av gängmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare, med stor tonvikt på ursprung från västra Asien eller östra Europa

Jag har skrivit i ett tidigare inlägg om att dödsskjutningar i kriminella miljöer ökat från ca 4 per år i början av 90-talet till 37 stycken år 2017. Det skedde alltså ca 9 ggr fler dödsskjutningar i kriminella miljöer 2017 jämfört med hur många det skedde per år i början på 90-talet.

Idag skrev Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd i Stockholm, ett bra inlägg på Facebook där hon påpekar att gängvåldet har ökat under en lång tid i Stockholm, Malmö och Göteborg, oavsett om alliansen eller Socialdemokraterna har styrt, och att det därför är alla som styrt Sverige åtminstone sedan 90-talet som har ett kollektivt ansvar för detta.

Självklart finns även andra faktorer till gängvåldet, tex i lagstiftningen om vapen och straffsatser, men Socialdemokraterna kan absolut inte friskriva sig från sådana faktorer heller. Socialdemokraterna kan absolut inte skylla gängvåldet på Moderaterna eller Sverigedemokraterna, de har nämligen själva stor skuld till framväxten av utanförskapsområden och gängvåld.

Uppdatering 2018-11-12:
Idag kom en ny rapport ut om svensk extremism och organiserad brottslighet. Tino Sanandaji skriver om uppskattningen av andel utländsk bakgrund i den organiserade brottsligheten:
”Rapporten exkluderar 1817 med ofullständiga personnumren personnummer: ”Detta indikerar att andelen utrikes födda är underskattad i studiepopulationen med upp till drygt 10 procent”. Justerad för detta har knappt sju av tio av de i kategorn organiserad brottslighet utländsk bakgrund.”

3 reaktioner till “Nej Morgan Johansson, gängvåldet har inte orsakats av ökade inkomstskillnader

 1. Ok! Problemet är klarlagt sedan länge samt att jag är trött på att läsa att problemet existerar. Kom istället med konstruktiva förslag på hur man löser problemet.
  Tex. Utbilda alla flyktingar i svenska lagar. Förbjud all religion, underlätta för polis att gripa brottslingar, naturligtvis måste djupare undersökningar göras och konsekvensanalyser ……….

  Gilla

  1. Lägre migrationstakt är viktigast för att minska alla slags integrationsproblem.

   Bra åtgärder mot gängvåldet vore slopad mängdrabatt för brott, mera utvisningar av asylsökande som begår brott, strängare straff för just gängkriminalitet.
   Man måste nog även se över vilka åtgärder som behövs för att få fler i utanförskapsområden att klara skolan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s