Resultaten av den jordanska överenskommelsen om flyktingar

I en tidigare bloggpost redogjordes för planerna på att hjälpa flyktingar i Jordaniens flyktingläger till jobb och skola https://faktafabriken.com/2018/05/12/hur-vi-fixar-flyktingkrisen-pa-riktigt/. I denna bloggpost visas istället på de faktiska resultaten av den s.k. jordanska överenskommelsen (The Jordan Compact).

Zaatari flyktingläger i Jordanien
Zaatari, ett stort flyktingläger i Jordanien med 83 000 flyktingar. Totalt sett finns ca 650 000 syriska flyktingar i Jordanien.

 

Den jordanska överenskommelsen slöts på en konferens i London februari 2016. Värdar för konferensen var Storbritannien, Tyskland, Kuwait, Norge och FN. EU förband sig att lätta på regleringen för import av varor från ekonomiska zoner i Jordanien i utbyte mot ökad andel anställda syriska flyktingar. Varor inom 52 olika produktkategorier som producerats med tillräckligt hög andel syriska flyktingar i 18 ekonomiska zoner kan importeras utan tariffer till EU. Jordanien sänkte kostnaden för ett arbetstillstånd från ca 700 Jod till 10 Jod. Överenskommelsens målsättning var att 200 000 syriska flyktingar skulle få jobb i de utpekade ekonomiska zonerna under en period om 3-5 år. Jordanien förband sig att ge skolgång till alla syriska barn som bodde i landet. Givarländer lovade 700 miljoner dollar årligen under åren 2016 tom 2018 (dvs ca  6 miljarder kr i nuvarande penningvärde årligen under 3 år). Därutöver ska fördelaktiga lån på ytterligare 1,9 miljarder dollar ges. Jordanien hade i februari 2017 fått ca 60% av det bistånd som lovats.

Hur har det då gått? I juni 2014 gick mindre än 45% av syriska barn (43791 flickor och
41740 pojkar, totalt 85 531 barn) i skolan. Under det senaste läsåret (2016–17), gick 126 127 syriska flyktingbarn i skolan, vilket är drygt 40 000 fler än 2014. Fortfarande finns det ca 75 000 syriska barn i jordanska flyktingläger som inte går i skolan, dvs ca 37% av dem går fortfarande inte i skolan. Vissa syriska föräldrar är rädda för döttrarnas säkerhet, och vill inte skicka dem till skolan. Barn som går eftermiddagspass i skolan identifieras lättare som just syriska barn, vilket ökar riskerna för att utsättas för trakasserier. Det har alltså skett en förbättring vad gäller deltagandet i skolan för syriska flyktingbarn, men det finns mer som kan göras om man sätter in specifika åtgärder för att motverka de faktorer som hindrar flyktingbarnens skolgång.

Innan den jordanska överenskommelsen utfärdades ca 3000 arbetstillstånd per år. Höga avgifter för arbetstillstånd var en viktig orsak till att många syrier inte skaffade arbetstillstånd.

Syriska arbetstillstånd
Antalet utfärdade arbetstillstånd har ökat kraftigt efter den jordanska överenskommelsen

Från 2016 till oktober 2017 har ca 71 000 arbetstillstånd utfärdats. Både syrier och jordanier har fortfarande huvudsakligen sina jobb i den svarta arbetsmarknaden. En nylig studie fann att 13% av den syriska befolkningen som är i arbetsför ålder har ett arbetstillstånd. Orsakerna till att det är svårt att ge syrier formella jobb är kopplat till att den svarta arbetsmarknaden är så stor, att arbetslösheten är så hög, men också att syriska arbetsgivare som inte är registrerade hos den syriska staten ogärna vill gå i god för arbetstillstånd. De senaste två åren har man försökt förbättra processen för arbetstillstånd. Bland annat har man satt upp kooperativ inom jordbruket som gör att flyktingar kan gå emellan flera arbetsgivare inom jordbrukssektorn. Liknande lösningar har använts inom byggsektorn.

Bara 6 företag har blivit godkända för att exportera enligt överenskommelsen mellan EU och Jordanien som är en del av den jordanska överenskommelsen. Bara två företag exporterar i enlighet med dessa nya handelsregler, dessutom i små kvantiteter. En orsak är att externa investeringar i Jordanien fortsätter vara lågt. Företag tycker inte att Jordanien har ett företagsvänlig klimat. Andra problem är att många syrier bor ganska långt från de industriella ekonomiska zonerna, och möjligheten att pendla till dessa zoner är inte särskilt goda. Ofta kan syrier få större inkomster i den svarta arbetsmarknaden. Trots dessa svårigheter har den jordanska överenskommelsen gett helt andra förutsättningar för syriska flyktingar att få reguljära jobb än vad de haft tidigare. Betydligt fler syrier har fått tillgång till den formella arbetsmarknaden än innan överenskommelsen.

Sammanfattningsvis har den jordanska överenskommelsen förbättrat framtidsutsikterna för många flyktingar. Ca 40 000 fler syriska flyktingbarn går nu i skolan, och ca 70 000 arbetstillstånd till den reguljära arbetsmarknaden har utfärdats. Det är ännu långt kvar till målen om att alla syriska flyktingbarn ska gå i skolan, och att 200 000 syrier ska få formella jobb, men man fortsätter att göra förändringar för att komma närmare dessa högt ställda mål. Totalt sett anses den jordanska överenskommelsen så långt vara en framgång för att hjälpa syriska flyktingar.

 

4 reaktioner till “Resultaten av den jordanska överenskommelsen om flyktingar

 1. Hej.
  Sveriges kostnader för invasionsinvandringen hade kunnat täcka kostnaden för detta och mer därtill.
  Mycket, mycket mer.
  Det förtjänar att påpekas i det större sammanhanget.
  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 2. Hej

  Jag är för tillfället i Jordanien och önskar hjälpa flyktingar. Hur kan jag gå tillväga har du några konkreta tips?

  Lägger gärna en liten slant på det 🙂

  Tack för en god artikel var väldigt givande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s